افت بهای ارز در بازار آزاد همراه با تداوم سیاست افزایش عرضه و جلوگیری از خرید اعتباری به کاهش رونق معاملات فولاد در رینگ داخلی بورسکالا منجر شد؛ به طوری که با وجود رشد جزئی نرخهای پایه شمش فولاد، در نهایت بهدلیل عدمرقابت، قیمت تمامشده این محصول نسبت به عرضههای گذشته بیتغییر ماند. با اینحال برخی تحلیلگران این روند نزولی را موقتی دانسته و معتقدند با آغاز فصل گرم سال و قطع برق صنایع که موجب ناترازی بین عرضه و تقاضا در بازار فولاد خواهد شد، قیمتها در مسیر افزایشی قرار خواهد گرفت.
معاملات بدون رقابت انجام شد
افت بهای ارزهای شاخص، تداوم عرضه شمش فولاد در سطحی نزدیک به 200هزار تن، لغو معاملات اعتباری به همراه افزایش قیمت پایه زمینهساز فروکش هیجان در معاملات روز گذشته بورسکالا شد. روز گذشته رینگ داخلی بورسکالا میزبان عرضه بیش از 196هزار تن شمش فولاد 5SP و 3SP بود که برای آن تقاضایی در حدود 137هزار تن به ثبت رسید. با وجود اینکه میزان عرضه نسبت به هفته میانی اردیبهشتماه با کاهش حدود 3درصدی مواجه شده است، بررسی آمارها از برتری بیش از 45درصدی عرضه بر تقاضا حکایت دارد. با توجه به رویکرد جدید سیاستگذار مبنی بر لزوم عرضه حداکثری به سبب جلوگیری از رخداد رقابت قیمتی شدید، ناترازی بین عرضه و تقاضا با وجود کاهش عرضه شمش امری طبیعی است.
روز گذشته هر کیلوگرم شمش فولاد 5SP با میانگین قیمتی بیش از 20هزار و 300تومان در این بستر معاملاتی عرضه شد. از طرف دیگر با استقبال کم خریداران از این محصول، اکثر شمشهای عرضهشده توسط کارخانهها بدون رقابت قیمتی و در نرخ پایه معامله شدند. به این ترتیب قیمت تمامشده هر کیلوگرم شمش فولاد با احتساب مالیات ارزشافزوده و کارمزد ارکان بورس به 22هزار و 200تومان به ازای هر کیلوگرم میرسد. در نتیجه نبود رقابت نیز، میانگین قیمت تمامشده شمش فولاد در معاملات رو گذشته با وجود رشد قیمت پایه، نسبت به قیمت نهایی معاملات دوشنبه 11فروردین بدون تغییر ماند.
چرا قیمتها ثابت ماند؟
افت قیمت بهای ارز در بازار آزاد را میتوان یکی از دلایل عدماستقبال خریداران از محصولات فولادی دانست. از ابتدای هفته جاری و پس از انتشار اخبار سیاسی مثبت، بهای اکثر ارزهای شاخص روند کاهشی را تجربه کرد؛ بهطوری که نرخ دلار در بازار غیررسمی نیز با اصلاح قیمت به کانال 53هزار تومانی برگشت. در نتیجه این افت قیمت بسیاری از کارخانههای فولادی محصول خود را با کاهش قیمت عرضه کردند؛ به طوری که قیمت میلگرد در بازار آزاد تا سطح 27هزار تومان عقبنشینی کرد.
از طرفی در معاملات روز شنبه بورسکالا، رشد چشمگیری در میزان عرضه مشاهده شد. در نتیجه هر کیلوگرم آهن اسفنجی با 600تومان کاهش نسبت به آخرین عرضه با متوسط قیمت 13هزار و 600تومان عرضه شد. به نظر میرسد با وجود روند کاهشی در بازار فولاد خریداران منتظر فرصتهای بهتر در آینده نزدیک هستند و از سطح قیمتهای حال حاضر محصولات فولادی استقبال به عمل نمیآورند. از طرفی باید اشاره کرد که طبق اطلاعیه بورسکالا که روز یکشنبه منتشر شد، در عرضههای روز گذشته درصد پیشپرداخت خرید محصولات شمش بلوم از 10درصد به 30درصد افزایش پیدا کرده که این مساله نیز از جذابیت رقابت برای این محصولات در رینگ داخلی کاسته است. همچنین طبق تصمیم اتخاذشده در جلسه مشترک وزارت صمت و بورسکالا اکثر عرضههای روز گذشته به صورت سلف معامله شدند. در نتیجه تنها از محصولات دو تولیدکننده اصلی که شمش خود را به صورت اعتباری عرضه کرده بودند، استقبال شد. این تصمیمات به همراه لزوم عرضه فراوان محصولات فولادی در راستای هدف مشترک وزارت صمت، اقتصاد و شرکت بورسکالا با هدف تنظیم بازار و مدیریت قیمتها گرفته شده است.
درست است که بازار فولاد و به تبع آن مقاطع طویل روند کاهشی را طی میکنند؛ اما بسیاری از کارشناسان معتقدند که با افزایش دمای هوا و آغاز محدودیت مصرف برق صنایع فولادی به جهت صرفهجویی و جلوگیری از قطعی کامل گاز کارخانهها این روند تغییر خواهد کرد. همچنین بهطور سنتی در تابستان تقاضا برای مقاطع طویل فولادی به جهت افزایش ساختوساز در کشور با رشد مواجه میشود؛ مسالهای که همراه با افت تولید به دلیل کمبود برق میتواند همچون سال گذشته به ناترازی شدید در این بازار و جهش چشمگیر قیمتها منجر شود. البته برخی کارشناسان بازار باور دارند که درست است افزایش تقاضا برای محصولات فولادی در ماههای پیشرو میتواند به چالشی برای تولیدکننده تبدیل شود؛ اما به دلیل وجود رقابت بالا بین عرضهکنندگان احتمال عدمرشد قیمت محسوس نیز وجود دارد.
افت نرخ در بازارهای جهانی
افزایش شواهدی مبنی بر کاهش تقاضا در چین زمینهساز افت بیشتر قیمتها در بازار فولاد شرق آسیا بهخصوص چین شد؛ به طوری که بهای سنگآهن در این کشور در سطحی معادل کمترین قیمت طی پنجماه گذشته تاکنون قرار گرفت. روز گذشته بهای سنگآهن در بندر تیانجین واقع در شمال چین به 5/ 99دلار به ازای هر تن رسید و بازده هفتگی منفی 8/ 4درصد و بازده ماهانه منفی 18درصد را به ثبت رساند. انتشار دادههای ناامیدکننده شاخص مدیران خرید در چین را میتوان از دلایل تداوم افت قیمتی برای این کامودیتی دانست. به گزارش مرکز ملی آمار چین، شاخص مدیران خرید بخش تولید در این کشور در سطح 2/ 49واحد قرار گرفت.
همچنین شاخص PMI Caixianرقم 5/ 49واحد را نشان میدهد. قرائت زیر 50واحد هردوی این شاخصها حاکی از انقباض فعالیت اقتصادی در این کشور طی ماه گذشته میلادی است. از طرفی شاخص فعالیتهای ساختمانی نیز با کاهش 7/ 1درصدی نسبت به ماه مارس به 9/ 63واحد رسید. در حالی این شاخص با کاهش مواجه شده است که به طور سنتی آب و هوای مناسب در ماههای جاری موجب رونق فعالیت ساختمانسازی در این کشور میشود. در نتییجه این افت در شاخصها بازار محصولات فولادی از جمله میلگرد نیز کاهشی شد. همچنین بررسی آمارهای دیگر نشان میدهد که میزان ساختوساز در این کشور در سهماه ابتدایی سال میلادی جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود 20درصد کاهش را تجربه کرده است.
اخبار مرتبط :
رشد میانگین ۱۵ درصدی تولید در صنعت فولاد | دکتر فولاد
حرکت قطار فولادیها روی ریل بومیسازی
واگرایی بهای فولاد داخلی از قیمتهای جهانی