از سوی دیگر از حواشی پیرامون صنعت فولاد کشور، تاثیر این صنعت بر گرانی‌ها و افزایش قیمت‌های صنعت خودرو و لوازم خانگی است که محمد‌یاسر طیب‌نیا، مدیرعامل مجموعه فولاد مبارکه در این خصوص معتقد است این تحلیل‌ها و استدلال‌ها‌ نیاز به اصلاح دارد و چندان صحیح نیست.

در ابتدا کمی در خصوص حواشی‌های اخیر که در رابطه با سودآوری شرکت فولاد مبارکه پیش آمده است شفاف‌سازی کنید. به این معنا که سودآوری این شرکت به چه ترتیبی است و آیا باید انتظار سودآوری از این شرکت داشت یا خیر؟

همان‌طور که می‌دانید شرکت فولاد مبارکه از بزرگ‌ترین شرکت‌های بورسی است که در تراز جهانی کار می‌کند. در واقع ما امروز شاهد سودآوری این مجموعه، به دنبال سرمایه‌گذاری‌های متعددی هستیم که در سنوات گذشته در زنجیره تولید فولاد شکل گرفته است. در حقیقت در حوزه‌های مختلف این ظرفیت برای مجموعه ایجاد شده است به‌طوری که در حال حاضر در حوزه صادرات ما ظرفیت ارز‌آوری خوبی برای کشور داریم. ضمن اینکه در حوزه برطرف کردن نیازهای داخلی و عرضه محصولات جدید با ارزش افزوده بالا هرروز ما محصولات جدید به بازار عرضه می‌کنیم.

به عنوان مثال سال گذشته ۱۴ محصول جدید از جمله «استنلس استیل» به بازار عرضه کردیم. این در شرایطی است که اگر محصولات معمولی بر فرض ۵۰۰ یا ۶۰۰ دلار ارزش داشته باشند ارزش این محصول تولیدی ما ۳ تا ۵ هزار دلار است. با این تفاسیر با توجه به این اتفاقات و سرمایه‌گذاری که در حوزه بالا‌دست معادن و همچنین در حوزه زنجیره ارزش سنگ یا رنگ شکل گرفته این مجموعه را تبدیل به یک مجموعه سود‌آور کرده است که سود پایدار برای سهامدار به ارمغان می‌آورد. البته باید بدانید که این سودآوری چندان هم چیز عجیب و غریبی نیست. بلکه تنها سرمایه‌گذاری درست و بجا است؛ یعنی شما امروز اگر مارکت کپ (ارزش بازار) این مجموعه را در نظر بگیرید بالای ۵۰۰ میلیارد تومان است.

سودآوری شما در سال ۱۴۰۱ چقدر بوده است؟

برای سال ۱۴۰۱ در آینده نزدیک صورت‌های مالی دقیق‌تر ارائه خواهد شد، اما می‌توان گفت در سالی که گذشت ما بیش از ۳۰ درصد حاشیه سود داشتیم و بالای ۵۰ هزار میلیارد تومان سود در فولاد مبارکه شکل گرفته است.

برای سال جدید شرکت فولاد مبارکه چه برنامه‌‌ای در نظر دارد؟

برای سال جدید تداوم روندی که سال قبل داشته‌ایم در دستور کار ما است. در حقیقت برنامه ما حداکثر استفاده از ظرفیت‌هایی است که داریم. به این واسطه شاهد هستید که رکورد‌های قابل توجهی در فروردین و اردیبهشت به ثبت رسیده است، البته خوشبختانه سال قبل هم رکوردهای خیلی خاص و خوبی زده شد. به این ترتیب امسال نیز سعی داریم برنامه‌های سال قبل را ادامه دهیم به‌طوری که در سال جدید در مدار قرار گرفتن نیروگاه سیکل را در فاز یک و دو خواهیم داشت. این امر به ما کمک می‌کند بخشی از قطعی برق را کم کند و تولید برق داشته باشد تا بتوانیم در فصل گرم سال بخشی از افت تولید را جبران کنیم.

آیا امسال هم قطعی برق دارید؟

بله، قطعی برق از الان شروع شده است، دقیقا همان‌طور که سال‌های قبل قطعی داشتیم.

از نگاه شما فولاد چقدر در گران شدن خودرو و لوازم خانگی نقش دارد؟

امروز معمولا علت گران شدن خودرو و لوازم خانگی را فولاد عنوان می‌کنند، اما این حرف نیاز به اصلاح دارد؛ به این معنا که گفته می‌شود چون فولاد محوری‌ترین عامل تولید این کالا‌ها است اگر ما فولاد در کشور نداشتیم و تولید فولاد خصوصا در شرایط تحریمی نداشتیم، بسیاری از این صنایع متوقف می‌شدند! اما خیر به نظر بنده این به معنای این نیست که نقش ما در قیمت این کالا‌ها نقش اساسی است. به عنوان مثال در یک خودرو ۷۰۰ یا ۸۰۰ کیلو نهایتا ۹۰۰ کیلوگرم فولاد به کار می‌رود. بنابراین در حالی که ما سال قبل یک درصد میانگین کاهش قیمت داشتیم.

 پس چرا قیمت خورده و لوازم خانگی باز هم افزایش پیدا کرد؟

پس این نشان می‌دهد در این دو صنعت وابستگی به قیمت فولاد بسیار پایین است. در سال جاری نیز اگر افزایش قیمت فولاد را در قیمت خودرو بخواهیم لحاظ کنیم نهایت ۶ تا ۷ میلیون تومان می‌شود. به عبارت دیگر در افزایش ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیونی قیمت خودرو، فولاد سهمی بیش از ۶ تا ۷ میلیون تومان ندارد. بنابراین افزایش قیمت خودرو ارتباط چندانی به نرخ فولاد ندارد.


اخبار مرتبط :